14 martie 2020

Predarea comunicării sociale copiilor cu autism și alte întârzieri în dezvoltare. Proiectul IMPACT



În următoarea perioadă mulți dintre părinți vor sta acasă cu copiii și mulți dintre copiii care au diagnostic de Tulburare Spectru Autist nu vor mai participa la terapie. Acest aspect poate fi îngrijorător pentru orice familie, deoarece o pauză de o săptămână sau două pot afecta procesul de recuperare, copiii pot stagna în evoluție sau dacă familia nu continuă exercițiul acasă poate regresa. Regresul propriului copil sperie cel mai mult un părinte. De aceea, în următoarea perioadă voi da share informațiilor acumulate în cadrul programului ERASMUS + STAY IN. Proiectul IMPACT este gândit pentru părinți, iar eu am avut șansa să particip la training și în prezent să pot oferi aceste informații valoroase.
PROIECTUL IMPACT:

Unii copii întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte interacţiunea şi comunicarea socială. Provocările lor în comunicarea socială pot include:
·        Dificultate în realizarea contactului vizual, în interacţiunea cu alţii, sau împărtăşirea emoţiilor şi activităţilor
·        Dificultate în a învăţa să gesticuleze, să vorbească, şi de a urma indicaţii
·        Dificultate în a imita alte persoane şi de a se juca cu jucării într- o modalitate creativă
·        Tendinţa de a repeta sunete, cuvinte sau acţiuni în mod neobişnuit

Aceste dificultăţi nu sunt cauzate de ceva ce dvs. , ca părinte, aţi făcut sau nu. În orice caz, vă veţi putea ajuta copilul să îşi construiască aptitudinile de comunicare socială prin folosirea de strategii speciale de învăţare, pe care le veţi dobândi în urma acest program.
Dezvoltă obiective pentru copilul tău
Adevăruri despre proiectul ImPACT
·        Concentrare pe copil
·        Adjustarea comunicării
·        Crearea de oportunităţi
·        Învăţarea de noi aptitudini
·        Modelarea interacţiunii

Pregătiți-vă de succes
·        Făceți-vă timp pentru a exersa
·        Vorbiți cu coordonator despre nevoile dvs.
·        Plănuiți dinainte ceea ce va fi dificil
·        Recunoaşteți realizările familiei

Pregătiți-vă casa pentru succes
·        Faceți rutina previzibilă
·        Identificați rutine zilnice pentru antrenament
·        Făceți-vă timp pentru joacă
·        Aranjați un spaţiu pentru joacă
·        Limitați distractorii
·        Variați jucăriile şi materialele


Cum beneficiază familia dvs. de pe urma acestui program

Când veţi învăţa şi veți pune în practică strategiile din acest program, provesul de învățare al copilul va fi realizat prin intermediul activităţilor uzuale. Există şi beneficii clare pentru întreaga familie precum:

·        Folosind aceste strategii acasă îi veţi oferi copilului dvs. mai multe ore de invăţat şi de antrenament. Acest lucru va îmbunătăţi aptitudinile de comunicare socială, lucru ce va duce la mai puţine probleme comportamentale
·        Copilul va învăţa în timpul activităţilor importante precum ora mesei, în timpul băii, orelor de somn şi timpului de joacă. Asta îl va ajuta să îşi folosească aptitudinile în momentele care contează cel mai mult. Îl vor ajuta de asemenea să le folosească în situaţii noi.
·        Învăţarea acestor strategii vă pot face mai încrezători în abilitatea dvs. de a vă ajuta copilul să se dezvolte şi să crească. Poate face ca interacţiunea cu copilul să fie cât mai plăcută. Părinţii ce au participat la programe precum Proiectul ImPACT au indicat un nivel mai scăzut al stresului parental şi intercţiuni pozitive cu copiii lor.
·        Odată ce aţi învăţat strategiile, le puteţi transmite mai departe şi altor oameni importanţi din viata copilului dvs, precum bunicilor sau fraţilor.

Voi reveni cu informatii! Pana atunci pe curand!
Dr. Psih. Nedelcu Maria (Crina) & Psih. Vîrban Alexandra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu