Logopedia este o ramura a psihopedagogiei speciale care urmareste atat cercetarea limbajului si comunicarii, importanta ei, dar si descoperirea unor metode de corectare ale dificultatilor verbale , stimularea si dezvoltarea limbajului.
Una dintre principalele caracteristici ale copilului cu tulburare de spectru autist este lipsa abilitatilor de comunicare. Deseori, cand parintii descopera diagnosticul copilului sau,prima dificultate pe care o sesizeaza este aceea a incapacitatii de comunicare, fie ca e reprezentata de un vocabular sarac, de prezenta ecolaliei sau de un limbaj mecanic,ori de prezenta limbajului verbal sau nonverbal bazat pe nevoile sale. Pentru intelegerea si stimularea limbajului, emiterea sunetelor, exprimare verbala si folosirea acestuia in context social, este necesara integrarea terapiei tulburarilor de limbaj in ansamblul terapeutic al copilului cu autism.
Se intampla deseori sa aud ca nu au nevoie de logopedie pentru ca fac terapie, insa terapia care ii ajuta sa faca achizitii, sa se dezvolte pe latura cognitiva si sa isi modeleze comportamentul, este completata, intarita de stimularea verbala si corectarea tulburarilor de comunicare , caracteristici intalnite frecvent la copiii cu TSA.
Pentru a putea interveni in corectarea tulburarilor de limbaj care apar si pentru o stimulare adecvata, este necesar sa realizam o evaluare corecta a dificultatilor si sa lucram in echipa : psiholog coordonator-terapeut-logoped- parinti.
O parte importanta in procesul de stimulare si corectare verbala este miogimnastica. Masajul facial si exercitiile specifice dezvoltarii aparatului fono-articulator il vor ajuta pe copil sa isi constientizez cavitatea bucala, sa emita sunete, sa le articuleze corect pentru a-si putea insusi limbajul verbal si, implicit, pentru o buna adaptare la mediu.
Principala metoda de comunicare si integrare sociala, este comunicarea orala. Stim ca o alta caracteristica a copiilor cu TSA este retragerea sociala. Aparitia limbajului ii va ajuta sa se adapteze in grup, sa se integreze in gradinita, in scoala, sa relationeze cu altii copii, pana la disparitia dificultatilor de relationare sociala. Totodata, limbajul verbal, ii va ajuta sa isi exprime emotiile, ceea ce va face ca momentele de frustrare sa se diminueze, sau chiar sa dispara, si, in acelasi timp, vor reusi sa isi dezvolte si latura empatica.
Dupa cum se poate observa, comunicarea orala influenteaza direct toate celelalte arii de dezvoltare. De aceea, logopedia, este parte importanta in procesul terapeutic de recuperare a copiilor cu Tulburare de Spectru Austist.
Psiholog Nedelcu Maria-cristina & Logoped Andreea Zlate
Psiholog Nedelcu Maria-cristina & Logoped Andreea Zlate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu