17 mai 2017

Noutăți IMFAR 2017

În perioada 10-13 mai 2017, în San Francisco California a avut loc conferinta anuală pentru cercetare în autism (IMFAR) a Societății Internaționale pentru Cercetare în Autism (INSAR). Principalele mesaje ale conferinței de anul acesta au fost diagnosticarea şi intervenția precoce, tratamentul personalizat efectuat prin combinarea tipurilor de terapie adaptate fiecărui copil în parte. Un punct de interes major a fost reprezentat de tranzitia catre adolescenta si perioada de adult tânăr, nevoia de a dezvolta medii de lucru adaptate nevoilor persoanelor cu TSA pentru a putea face mai uşor tranziția către o viață independentă şi împlinită. Un alt punct de interes a fost reprezentat de sexualitate şi romantism, un subiect puțin studiat până în prezent, dar care captează atenția specialiştilor în domeniu. Adultul tânăr cu TSA prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de anxietate, depresie, idei de suicid, de aici şi nevoia de dezvolta noi instrumente pentru a detecta cât mai devreme şi mai precis aceste tulburări. Din punct de vedere al cauzalității TSA, teoria genetica este în centrul atenției. Europa deruleaza cel mai mare studiu longitudinal din domeniu, în colaborare cu persoanele cu TSA și familiile acestora, mediul academic și indistrie pentru a dezvolta și evalua noi abordări terapeutice (intervenții comportamentale și farmacologice) în TSA. De asemenea dezvoltarea de centre de excelență europene pentru profesioniști și familii.
Tendința actuală este de a identifica markeri biologici pentru detecția precoce, identificarea unor grupuri de simptome mai omogene pentru a putea eficientiza procesul terapeutic.
Cauza TSA rămâne încă neidentificată. Depistarea semnelor încă din primele luni de viață și stimularea adecvată cu jucarii specifice vârstei joacă un rol important în recuperarea copiilor cu TSA.
Psih. drd. Crina Nedelcu& Dr. Ioana Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu