15 martie 2020

Amenajarea spațiului de joacă




Alegeți un spațiu unde se joacă copilul în mod regulat, pentru a îl ajuta să înțeleagă la ce să se aștepte în timpul acordat pentru joacă. Cu cât sunteți mai aproape de copil, cu atât va fi mai ușor să interacționați. Dacă copilul întâmpină dificultăți în a sta aproape de dumneavoastră în timpul jocului, amenajați un spațiu mai restrâns, intim încât copilul să stea lângă. Pe măsură ce joaca devine mai ușoară puteți schimba spațiul.
· Amenajați o cameră sau un spațiu special în casă pentru joacă.
· Încercați să reamenjați mobila pentru a face un spațiu mai mic.
· Spațiul pe care îl veți alege va depinde de copil și de casa dumneavoastră. Poate să fie un spațiu care rămâne în permamență amenjat sau ceva temporar ce puteți amenaja de fiecare dată când doriți să îl folosiți.
· Un spațiu mic pentru joacă este folositor în special atunci când învățați să folosiți tehinice de intervenție.

Limitați distractorii
Este mai ușor pentru copil să vă acorde atenție atuci cand dumneavoastră sunteți cel mai interesant lucru din cameră.
· Limitați sunetele puternice, mirosurile și orice alte senzații pe cât de mult posibil.
· Opriți electronicele, precum televizorul, tabletele, telefoanele, jocurile video sau computerul , în timp ce vă jucați împreună. Dacă este necesar, ascundeți toate aceste obiecte sau acoperiți-le cu ceva.
· Scoateți orice alte elemente ce îl pot distrage pe copil, precum jucării suplimentare.
· Aduceți câte o jucărie sau două pe rând. De numărul de jucării pe care îl alegeți va depinde nivelul de atenție și interes al copilului.

Schimbați jucăriile și materialele
Mulți copii sunt interesați de o jucărie sau un material timp de câteva săptămâni apoi își pierd interesul. Un mod de a îl păstra interesat este să schimbați jucăriile, în așa fel încât copilul să aibă materiale “noi” la fiecare câteva săptămâni.
· Separați jucăriile pe categorii. Fiecare categorie ar trebui să conțină jucării care îi plac copilului și câteva care nu îi plac.
· Alegeți un set de jucării care să fie la dispoziția dumneavoastră și puneți celelalte jucării în dulap, garaj sau în locuri speciale de depozitare.
· În momentul în care copilul își pierde interesul față de un set de materiale, aduceți unul nou.
· Pentru mulți copii, schimbatul jucăriilor la 2-3 săptămâni este folositor, dar folosiți interesul copilului dumneavoastră pentru a determina cât de des le schimbați.

Dr. Psih. Nedelcu Maria (Crina)& Psih. Vîrban Alexandra



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu