30 octombrie 2015

Dezvoltarea limbajului

Copiii cu tulburare de spectru autist au o varietate de probleme în ceea ce priveşte limbajul: întârziere în dezvoltarea limbajului, trăsături deviante ale acestuia, o dificultate în folosirea limbajului sau a comunicării sociale, s.a. Fiecare problemă este diferită şi necesită tratament diferit. Sunt cunoscute multe tehnici care ajută la dezvoltarea limbajului.

 Pentru început, atunci când copilul nu vorbeşte şi înţelege foarte puţine cuvinte important este ca acesta să deprindă înţelesul cuvintelor de bază, a celor mai uzuale, pentru a veni în ajutorului lui şi a-l împiedica să dezvolte comportamente nedorite din cauza afectării limbajului. Această tehnică funcţionează gradual, introducându-se elemente noi pe măsură ce copilul face achiziţii.

Pentru creşterea complexităţii limbajului şi a achiziţiona singur cuvinte copilul trebuie expus  la mediul înconjurător. În această etapă, părinţii pot participa în cadrul programelor. Studiile realizate cu copii fără TSA şi cu părinţii lor au surprins o serie de aspecte cu privire la limbajul copiilor. Atunci când părinţii fac remarci negative, sunt insistenţi şi autoritari cu copiii, s-a observat o încetinire în dezvoltarea limbajului. Pe de altă parte, atunci când aceştia promtează copiii, îi corectează şi oferă întăriri, dezvoltarea limbajului se produce mai rapid.

P.Howlin, M. Rutter – „Treatment of autistic children”

29 octombrie 2015

Facilitatea dezvoltării în plan social

Afectarea abilităţilor sociale ale copilului poate provoca dificultăţi şi în celelalte arii de funcţionare. Intervenţia în acest caz trebuie să se realizeze conform nevoilor specifice ale copilului şi nivelului său de dezvoltare.  Tehnicile folosite sunt pe de o parte intruzive, deoarece copilul nu inclină spre apropiere socială, fiind astfel nevoie de tehnici structurate pentru a creşte frecvenţa interacţiunilor cu ceilalţi. Atunci când copilul nu este implicat în activităţi cu alte persoane, creşte tendinţa de retragere şi apar în mare mai măsură comportamentele stereotipe şi declinul social.

Copilul va descoperi că interacţiunea socială nu este doar folositoare, ci şi plăcută. El va începe să îşi dorească să petreacă timp în prezenţa persoanelor cu care se joacă, va avea iniţiativă în ceea ce priveşte activităţile, va dori să finalizeze sarcinile. Dorinţa copilului pentru un anumit joc poate fi folosită pentru a creşte abilităţi pe alte arii. De exemplu, copilul poate verbaliza nevoile în legătură cu jocul, creşte frecvenţa contactului vizual, se dezvoltă aria motrică, s.a.

Părinţii au un rol important. Aceştia pot învăţa cum să implice copilul în activităţi sociale, obţinându-se astfel rezultate beneficice, relaţia dintre aceştia îmbunătăţindu-se semnificativ.
P.Howlin, M. Rutter – „Treatment of autistic children”

28 octombrie 2015

Tratamentul comportamentului stereotip

În terapie, unul dintre aspectele vizate este comportamentul stereotip.  Reducerea acestuia este necesară atât din cauza perturbărilor pe care le produce în cadrul familiei, cât şi pentru a nu îngreuna achiziţionarea competenţelor. Majoritatea copiilor cu tulburare de spectru autist pierd mult timp zilnic implicaţi în acţiuni repetitive.

Cele mai întâlnite comportamente obsesive, cu caracter de ritual sunt: legănatul, învârtitul, bătutul din palme, mersul pe acelaşi drum, jucatul cu aceleaşi obiecte în acelaş mod, s.a.  Pe lângă stereotipiile întâlnite la nivel comportamental, copiii pot dezvolta şi o rutină la nivelul limbajului. Ei pot repeta zilnic o serie de cuvinte sau fraze.

În trecut, în terapie se foloseau tehnici aversive pentru reducerea acestora, însă s-au observat extincţii ale comportamentului stereotip pe termen scurt, fără alte îmbunătăţiri în comportamentul copiilor.

O strategie care oferă rezultate bune în reducerea acestui comportament a fost centrarea pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare, socializare şi de joacă. Astfel,  atât nevoia cât şi timpul copilului de a se angaja în activităţi stereotipe se diminuează, fiind înlocuite de activităţi funcţionale.
P.Howlin, M. Rutter – „Treatment of autistic children”.

26 octombrie 2015

Beneficiile cititului la copiii cu autism

https://spectrumnews.org/news/reading-remedy-prompts-brain-dialogue-in-children-with-autism/

Majoritatea copiilor cu tulburare de spectru autist întâmpină probleme la nivelul înţelegerii unui text sau a unei situaţii. Un tratament propus de cercetători ce vine în această  direcţie este un antrenament ce se bazează pe citit şi imagini în legătură cu textul lecturat. În cadrul unui studiu, timp de zece săptămâni, 4 ore în fiecare zi, terapeuţii au antrenat 16 copii cu imagini pentru a înţelege textul citit. De exemplu, copilul învăţa să îşi imagineze o imagine pentru a reprezenta cuvinte, apoi să îi descrie culorile, mărimea şi forma.

Această terapie este potrivită pentru copiii care citesc corect, dar care întâmpină dificultăţi pe partea de înţelegere a textului. Terapia îmbunătăţeşte semnificativ conexiunile între ariile creierului şi gradul de înţelegere a textului citit.

23 octombrie 2015

Mulţi dintre copiii cu tulburare de spectru autist prezintă o sensibilitate la anumite frecvenţe sonore, ce îngreunează adaptarea în plan social

„Auzul meu este ca şi cum aş avea auz de ajutor cu volumul blocat la maxim. Este ca un microfon deschis care prinde orice. Am două opţiuni:  să las pornit microfonul şi să mă las pierdută în sunet, sau să îl opresc. Mama spunea că mă purtam câteodată ca şi cum aş fi fost surdă.”  (Temple Grandin) - Dr. Robert Melillo.

Aceasta este declaraţia unui profesor universitar, diagnosticată la vârsta de doi ani cu autism. Mulţi dintre copiii cu tulburare de spectru autist se regăsesc în această descriere. Ei prezintă o sensibilitate la anumite frecvenţe sonore, ce îngreunează adaptarea în plan social. Copiii tind să ignore ce se întâmplă în jurul lor pentru a se detaşa de stimulii exteriori, comportament care deseori este primul semnal de alarmă observat de părinţi.

22 octombrie 2015

Vaccinurile nu provoacă modificări, nici la nivelul creierului, nici la nivel comportamental

http://www.newsweek.com/anti-vaxxers-accidentally-fund-study-showing-theres-no-link-between-autism-and-379245

Vă prezint un articol recent care oferă informaţii dintr-un studiu în care s-a cercetat relaţia dintre autism şi vaccinuri. Datorită faptului că nu există o bază dovedită ştiinţific care să susţină prezenţa legăturii dintre vaccinuri şi autism, o organizaţie a finanţat o cercetare cu scopul de a demonstra acest fapt. Susţinătorii care se opun vaccinului au argumentat faptul că un element din compusul vaccinului, şi anume thimerosalul ar fi răspunzător de declanşarea acestei tulburări. Cu toate că thimerosalul a fost îndepărtat din cele mai multe vaccinuri la sfârșitul anilor ‘90, s-a dorit studierea efectelor sale asupra sănătăţii prin intermediul cercetării prezente.

În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că vaccinurile nu  provoacă modificări,  nici la nivelul creierului, nici la nivel comportamental.

O echipă de cercetători şi dezvoltatori de software au realizat o aplicaţie ce poate fi folosită pentru a colecta informaţii despre copiii cu tulburare de spectru autist

http://today.duke.edu/2015/10/autismbeyond Ataşez articolul în engleză şi traducerea, deoarece mi se pare o informaţie inovatoare.

O echipă de cercetători şi dezvoltatori de software au realizat o aplicaţie ce poate fi folosită pentru a colecta informaţii despre copiii cu tulburare de spectru autist şi alte tulburări de dezvoltare.

Beneficiile acestei aplicaţii constau în modalitatea accesibilă prin care pot fi recoltate informaţiile şi feedback-ul primit de părinţi din partea specialiştilor.

De asemenea, poate ajuta la depistarea tulburării de spectru autist, crescând astfel şansele unei intervenţii timpurii.

21 octombrie 2015

Intervenția în tulburarea de spectru autist stimulează creierul pentru a crește

„Câştigătorul premiului Nobel, Albert Einstein, tatăl relativităţii, este considerat una dintre cele mai extraordinare minţi a tuturor timpurilor, dar ca copil a fost departe de a fi briliant. De fapt, oamenii de ştiinţă, acum acceptă faptul că Einstein avea o semnificativă tulburare de învăţare, care astăzi ar fi diagnosticată cu ADHD sau/şi dislexie” - Dr. Robert Melillo.

Exemplul lui Albert Einstein ilustrează cel mai bine puterea creierului uman. Creierul nostru este unic. Are capacitatea de a folosi mediul înconjurător, cele mai simple elemente care ne înconjoară pentru a se dezvolta.

Acelaşi principiu foloseşte şi intervenţia în tulburarea de spectru autist. Stimulează creierului pentru a creşte, a se dezvola. În funcţie de necesitatea fiecărui copil, este construit un program individualizat, în cadrul căruia intervenţia se realizează cu o anumită frecvenţă, durată şi intensitate.

19 octombrie 2015

”Fără o stimulare adecvată, creierul copilului suferă...” - Dr. Robert Melillo

Lipsa stimulării, sau o intervenţie care nu este în acord cu nevoile copilului va afecta dezvoltarea creierului. Intervenţia în tulburarea de spectru autist începe cu o evaluare adecvată. Pe baza evaluării se clădeşte planul de intervenţie, care este diferit de la copil la copil, deoarece şi nevoile acestuia sunt diferite

18 octombrie 2015

Primele simptome de autism apar în jurul vârstei de 2 ani

Cercetătorii din acest domeniu sunt îngrijoraţi cu privire la vârsta târzie la care sunt diagnosticaţi copiii cu autism, în ciuda faptului că primele simptome apar în jurul vârstei de 2 ani.

În această tulburare important
este ca diagnosticarea să se realizeze cât mai devreme, pentru ca intervenţia să înceapă timpuriu. Trăsăturile tulburării de spectru autist diferă de la un copil la altul, iar diagnosticarea precoce poate depinde de intensitatea manifestărilor tulburării şi măsura în care acestea îngrijorează părinţii.

Consider că problema diagnosticării târzii poate dispărea, iar copiii pot beneficia de intervenţie la momentul potrivit. Este nevoie de o conştientizare a trăsăturilor specificice acestei tulburări şi a beneficiilor pe care terapia adecvată le poate aduce. Astfel, părinţii pot recunoaşte trăsăturile şi pot cere ajutor specializat pentru tratament timpuriu.

17 octombrie 2015

Incidența autismului este în creştere

„Acum 10 ani, puteai trece prin viaţă fără să auzi de copii cu autism. Astăzi, e ceva neobişnuit dacă nu cunoşti unul” - Dr. Robert Melillo
Aşa cum menţionează dr Melillo, incidența autismului este în creştere. Statisticile internaţionale declară o creştere alarmantă şi afectează de două ori mai mulţi băieţi decât fete. Autismul afectează copilul în plan funcţional pe întreaga durată a vieţii. De aceea este importantă intervenţia adecvată, începută timpuriu, pentru ca recuperarea să se realizeze la un nivel optim pe toate ariile de dezvoltare.
„Creierul se poate schimba” - Dr. Robert Melillo

Este bine cunoscută abilitatea creierului de a se schimba. Acest lucru se întâmplă ca urmare a unei acţiuni, a unei activităţi, ce asigură stimulare necesară creierului pentru dezvoltarea de noi conexiuni. În cazul copiilor cu tulburare de spectru autist acest proces poate întâmpina dificultăţi. Important este să cunoaşte faptul că prin activitatea potrivită, la momentul potrivit putem depăşi aceste probleme.