16 martie 2020

Dezvotarea motricității fine- activități practice


Limbajul verbal este principala modalitate de comunicare socială, însă, după cum știm, acesta nu este prezent încă de la naștere.  De aceea, bebelușul plânge pentru ca mama să înțeleagă când îi este foame, somn, când are un disconfort, mai târziu folosindu-se de gesturi pentru a reuși să transmită un mesaj. Chiar dacă un copil este nonverbal, el reușește să transmită celor din jur nevoile, trăirile sale. Cum? Folosindu-se de comunicarea nonverbală! Cel mai frecvent, dorințele lor sunt exprimate cu ajutorul degetelor,implicit a mâinilor, arătând ceea ce își doresc. Însă, deseori, acest lucru este dificil fie pentru că nu știu să arate cu degetul, fie pentru că nu pot apuca anumite obiecte, ori să reflecte anumite trăiri și sentimente ( de exemplu, unii copii își exprimă bucuria aplaudând ). De aceea, este important ca, pentru a stimula limbajul verbal să dezvoltăm și motricitatea fină. Vă voi prezenta o serie de jocuri ce pot ajuta la dezvoltarea motricității fine și, în același timp,și  la stimularea limbajului expresiv. Este foarte important ca piticul să fie implicat în activități alături de părinții săi, lucru care îl va încuraja și îl va ajuta să își dezvolte atât limbajul verbal, cât și motricitatea fină.
Boabe de fasole
            Aveți nevoie de o sticlă cu gura mai largă și de boabe de fasole pe care copilul să le pună în sticlă. Dacă nu întâmpina dificultăți, puteți folosi, ulterior, o sticlă cu gură mai îngustă și chiar boabe mai mici( de ex: boabe de grâu). 

Bețișoare de urechi
            Vă puteți folosi de bețișoare de urechi pe care să le scoateți din recipient și, ulterior, să fie introduse de către copil.
            Paste înșirate
            Puteți înșira pe un șnur sau chiar pe o ață, penne, realizând o brățară, un colier. Pentru ca jocul să fie mai atractiv, acestea pot fi pictate înainte.
            Pictură
            O activitate relaxantă pentru unii dintre copii este să picteze. Își pot folosi degetele pentru a pune buline buburuzelor, bețișoare de urechi pentru a face frunze și  flori copacilor, picături de ploaie, ghemotoace de vată pentru a picta omizi. Totodată, încântarea va fi maximă când își vor lasă amprenta mâinilor și a picioarelor pictate pe foi de desen. 
Clești de rufe
            Puteți înșira clești de rufe pe un șiret sau pentru a prinde coli. De asemenea, puteți face un disc cu forme, culori, animale, fructe, legume, litere, numere ( desenate/printate/lipite ) și poate fi îndrumat unde să prindă cleștele (ex. "Prinde/Găsește cercul!") sau puteți pune aceleași obiecte pentru asocieri identice. De asemenea,  puteți avea pe clești hrană sau adăpostul, iar copilul va fi nevoit să prindă cleștele la animalul potrivit imaginii. Pe clești puteți desena litere, și, prin potrivirea cu litera de pe disc să rostiți silabă formată.
            Jocuri la baie
            Bureții de baie sunt întotdeauna o plăcere pentru copii, mai ales când fac spumă. Aceștia pot fi storși în cadă sau într-un recipient. De asemenea, puteți face cascadă prin turnarea de apă dintr-un recipient în altul.
            Activități casnice       
            Utile în dezvoltarea motricității fine sunt și activități precum : ștersul prafului, ștersul oglinzilor/geamurilor, udatul florilor, împachetarea rufelor, curățarea ouălor fierte, a cartofilor, a fructelor cu coajă precum banană, portocală etc și chiar pregătirea unei salate de fructe, înmânâdu-i copilului un cuțit care să nu prezinte pericol pentru el ( de ex : cuțit de plastic, cuțit cu vârful rotunjit )- evident, supravegheat de un adult. De asemenea, copilul poate fi un ajutor de nădejde , ceea ce va fi o încântare pentru el, la realizarea anumitor preparate, în special desert. El ar putea sparge ouă, ar putea amesteca compoziția, întinde crema/dulceața. Pentru o bună dezvoltare a motricității fine îi puteți permite să mute făină/mălai/apă/măsline cu lingura dintr-un bol în altul, ceea ce va duce și la o bună coordonare oculo-motorie.
            Jocuri cu mingea
            Puteți realiza un joc de aruncare - prindere, joc ce, inițial, va fi jucat în doi, de la distanță mică, distanță ce va fi crescută progresiv, apoi numărul de jucători poate crește. Acest joc va stimula și înțelegerea limbajului, prin oferirea de indicații verbale : "Aruncă la mine!", "Aruncă la tata!", "Prinde mingea!".
            Un alt joc de dezvoltare a motricității fine, dar și de coordonare, este jocul cu popice. Dacă nu aveți popice, puteți folosi sticle goale.
            De asemena, un alt joc pe care îl puteți realiza este cel de aruncare a mingii într-un recipient (cutie, găleată ). Acest recipient poate fi, pentru început, cu gură mai largă , ulterior folosim un recipient cu orificiul mai îngust.

            Lipit și decupat
            Puteți realiza , pentru a învață părțile corpului, un contur al fetei în care veți lipi părțile corpului, fie ele din hârtie decupate, fie din boabe, semințe, paste.
Dacă sunt dificultăți la decupat, puteți începe prin a trasa, pe sferturi de coală A4, câte o linie care la început este mai groasă pe care copilul să taie cu foarfeca și, pe măsură ce reușește, linia va fi desenată din ce în ce mai subțire până vom ajunge la o simplă trasare cu creionul.Puteți realiza din hârtie, din bețișoare de urechi, din bețișoare de înghețată, adăposturi pentru animale ori garaj pentru mașini sau, din frunze uscate, coșulețe sau cuiburi pentru păsări.
            Toate aceste activități vor stimula dezvoltarea motricității fine, coordonarea oculo-motorie, și, în același timp, vor stimula și limbajul verbal.
            O stimulare adecvată va duce la o bună dezvoltare motrică a copilului, de aceea este important să le dezvoltăm curiozitatea și să le permitem implicarea în activități.
 Dr. Psih. Nedelcu Maria(Crina) & Psiholog/Psihopedagog Zlate Andreea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu